Chlebek bananowy z czekoladą
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej (można ją zastąpić mąką gryczaną, ryżową lub w wersji glutenowej orkiszową lub żytnią)
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżki erytrolu/ksylitolu lub miodu
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Banany rozdrabniamy, dodajemy do nich olej kokosowy, słodzik i miksujemy przez chwilę do połączenia składników. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i chwilę miksujemy. Na końcu do masy wrzucamy płatki migdałów. Połowę ciasta wlewamy do foremki (keksówki), wyrównujemy wierzch i dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Przykrywamy pozostałym ciastem. Chlebek bananowy umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180*C na około 50 minut.