Oferta

Porady i konsultacje dietetyczne (stacjonarnie, online lub z możliwością dojazdu do klienta)

  • żywienie osób chorych (otyłość, nadwaga, niedowaga, choroby sercowo-naczyniowe, choroby przewodu pokarmowego, choroby autoimmunologiczne, cukrzyca, choroby nowotworowe, alergie i nietolerancje pokarmowe, itd.)
  • żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • żywienie małych dzieci
  • żywienie osób starszych
  • żywienie sportowców (sporty wytrzymałościowe, siłowe, szybkościowo-siłowe, sztuki walki, sporty sylwetkowe itd.)
  • analiza badań laboratoryjnych, zalecanie badań diagnostycznych

Treningi personalne (dorośli, dzieci, osoby starsze, kobiety ciężarne i po porodzie, osoby po kontuzjach, osoby chcące wzmocnić kręgosłup i skorygować wady postawy, poprawić wygląd, estetykę sylwetki oraz popracować nad prawidłowymi wzorcami ruchowymi)

Plany treningowe online

Pomiary masy i składu ciała przy pomocy analizatora TANITA BC-545N, który działa w trybach: standardowym i sportowym

Zakupy z dietetykiem

Pisanie artykułów i treści merytorycznych do gazet i czasopism, współpraca przy opracowywaniu książek

Przeprowadzanie szkoleń, wykładów i prelekcji z zakresu żywienia

Współpraca z firmami cateringowymi, restauracjami i placówkami żywienia zbiorowego

 

   OFERTA SZCZEGÓŁOWA

KONSULTACJE DIETETYCZNE STACJONARNE

Pierwsza wizyta (około 60 minut)

  1. Pierwsza wizyta obejmuje przeprowadzenie szczegółowego wywiadu żywieniowego odnośnie aktualnych nawyków żywieniowych z uwzględnieniem preferencji kulinarnych, trybu dnia i pracy oraz wywiad zdrowotny obejmujący choroby pacjenta, wyniki badań laboratoryjnych, rodzaj przyjmowanych leków i suplementów.
  2. Wykonane zostaną pomiary antropometryczne (masa ciała, obwód talii i bioder) oraz analiza składu i masy ciała (analizatorem TANITA BC-545N)
  3. Zostanie przeprowadzona dokładna analiza sposobu żywienia pacjenta na podstawie 3-dniowego dzienniczka żywieniowego
  1. Każdy pacjent otrzyma indywidualne zalecenia dietetyczne, plan żywieniowy, trzydniowy jadłospis oraz przepisy na dietetyczne dania (istnieje możliwość wykupienia jadłospisów na dłuższy okres czasu)
  2. Na pierwszą wizytę warto przygotować:
  • aktualne wyniki badań laboratoryjnych(jeżeli takie były wykonywane, najważniejsze: morfologia krwi, lipidogram: cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy, glukoza na czczo, insulina na czczo, TSH,  fT3 i fT4) oraz lekarskich (stwierdzone jednostki chorobowe, ciśnienie tętnicze krwi, wykaz przyjmowanych leków). Po konsultacji mogę zalecić dodatkowe badania.
  • Dzienniczek żywieniowy obejmujący 3 dni (2 dni pracujące i jeden dzień wolny od pracy) wraz z gramaturą i składem posiłków oraz godzinami i miejscem ich spożycia. Dzienniczek można pobrać tutaj:  dzienniczek żywienia dla pacjenta

Wizyta kontrolna  ( zalecana 1-2 razy w miesiącu, czas trwania ok. 40 minut)

  • Ponowne wykonanie analizy składu i masy ciała oraz badań antropometrycznych
  • Szczegółowa analiza postępów pacjenta, omówienie efektów stosowanej diety i określenie kolejnych celów
  • Ewentualne skorygowanie wcześniejszych zaleceń dietetycznych

Wizyty kontrolne są niezbędnym elementem każdej dietoterapii. Pozwalają na lepszą kontrolę pacjenta, monitorowanie wyników badań oraz mają na celu pomoc w rozwiązywaniu bieżących problemów i pytań pacjenta. Służą również motywowaniu klienta.

             PROWADZENIE DIETETYCZNE I TRENINGOWE ONLINE

Świetna opcja dla osób zapracowanych, którym na indywidualne spotkania nie pozwala napięty grafik dnia.

  • indywidualnie dopasowany jadłospis/zalecenia odnośnie stylu życia
  • indywidualnie dopasowany plan suplementacji
  • indywidualnie dopasowany plan treningowy z instruktażem, możliwość konsultacji przez skype
  • stały kontakt mailowy/telefoniczny
  1. Wystarczy napisać wiadomość  na adres: JustynaKubiakDietetyk@gmail.com , wtedy odeślę Państwu mail zwrotny z formularzem dotyczącym aktualnego stanu zdrowia, nawyków żywieniowych, stylu życia, preferencji kulinarnych, aktywności fizycznej itp., który należy wypełnić i wysłać na ten sam adres. Po analizie danych w ciągu maksymalnie 2 dni opracowuję konkretne zalecenia, plan żywieniowy oraz treningowy. Całość przesyłam Państwu wraz z objaśnieniami drogą internetową, po wcześniejszym zaksięgowaniu przelewu na koncie.
  2. Posiłki z produktów lubianych, łatwo dostępnych, niedrogich i sezonowych. Stworzone tak, by nie marnować jedzenia. Lista dodatkowych  zaleceń, które wpływają na poprawę odporności.
  3. Co tydzień podopieczni proszeni o kontakt, przesyłanie raportów odnośnie pomiarów obwodów ciała i samopoczucia. Na bieżąco wprowadzam zmiany w jadłospisie lub treningach.
  4. W przypadku samych jadłospisów, bądź planów treningowych oraz prowadzenia dietetycznego osób chorych cenę ustalam indywidualnie.
  5. Możliwość konsultacji online przez Skype.

TRENINGI PERSONALNE

  • Treningi indywidualne z klientem w dogodnych dla niego godzinach.
  • Jednorazowe spotkanie trwa około 60 minut. Istnieje możliwość wykupienia różnych pakietów w zależności od potrzeb i woli klienta, a ich realizowanie nie jest ograniczone czasem.
  • Przed rozpoczęciem treningów zostaną pobrane pomiary antropometryczne (masa ciała, obwody) oraz zostanie wykonana analiza składu i masy ciała analizatorem TANITA BC 545N (pomiary powtarzane co ok. 1- 2 tygodnie).
  • Do treningów można dokupić w pakiecie konsultację dietetyczną wraz z jadłospisem.
  • Do pakietów treningowych dodatkowo rozpisuję plany ćwiczeń i treningów.

 

ANALIZA SKŁADU I MASY CIAŁA ANALIZATOREM TANITA BC 545N

Analizator działa w oparciu o technologię BIA – bioimpedancję elektryczną (BIA), dzięki czemu uzyskane wyniki są dokładne i wiarygodne. Zastosowany w analizatorze BC 545N system 8 elektrodowy umożliwia bardzo dokładny segmentowy pomiar tkanki mięśniowej (MM) oraz tkanki tłuszczowej (FM) dla każdej kończyny i tułowia osobno.

Metoda bioelektrycznej impedancji to nieinwazyjna metoda oceniająca zawartość tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała, wykorzystując elektryczne właściwości organizmu i różną oporność elektryczną poszczególnych tkanek. Tkanka mięśniowa, dzięki zawartości w niej wody i elektrolitów jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego, natomiast tkanka tłuszczowa jest izolatorem.

Analizator TANITA BC 545N umożliwia ocenę wpływu ćwiczeń i diety na poziom ilość tłuszczu oraz mięśni. Dodatkowo na podstawie otrzymanych wyników można dopasować program ćwiczeniowy na poszczególne partie mięśni, jak również dobrać kaloryczność diety na postawie otrzymanego BMR (Basal Metabolism Rate – podstawowa przemiana materii kcal / doba).

Funkcje analizatora TANITA BC-545N:

  • procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie
  • procentowa zawartość wody w organizmie
  • masa mięśni
  • masa kości
  • wiek metaboliczny organizmu
  • Basal Metabolic Rate – ilość kalorii, jaką organizm spala w spoczynku w ciągu doby
  • Healthy Ranges – ocena zawartości tkanki tłuszczowej (niedobór, w normie, nadmiar)
  • Physique Rating – ocena organizmu na podstawie proporcji masy tkanki tłuszczowej i masy mięśni (niezależnie od masy całego ciała)
  • wskaźnik Visceral Fat – wskaźnik określający zawartość tłuszczu trzewnego
  • funkcja „Gość” – pomiar osoby nie będącej na stałe w pamięci
  • funkcja „Athlete” – pomiar osoby czynnie uprawiającej sport
  • pomiar wyłącznie masy ciała
  • pomiary segmentowe: procent tkanki tłuszczowej i masa mięśni

Specyfikacja:

  • dokładność pomiaru tkanki tłuszczowej: 0,1 %
  • dokładność pomiaru masy ciała: 0,1 kg
  • maksymalne obciążenie: 150 kg
  • testowana klinicznie

 

Przygotowanie do pomiarów:
Przez 12 godzin przed wizytą należy unikać alkoholu. Pacjent powinien być wypoczęty zaleca się by nie pić przynajmniej 2 godziny przed pomiarem. Nie zaleca się wykonywania pomiarów bezpośrednio po treningu. Pomiar niewskazany dla kobiet w ciąży i osób ze stymulatorem serca. Ze względu na specyfikę aparatury, pomiar musi być wykonywany na gołe stopy.

 ZAKUPY Z DIETETYKIEM

  • Czas trwania zakupów to 60 minut w wybranym przez klienta sklepie na terenie Kępna.
  • Podczas zakupów pomagam w wyborze właściwych produktów żywnościowych, uczę klienta w jaki sposób planować zakupy, na co zwracać uwagę podczas wyboru konkretnego pożywienia. Tłumaczę dlaczego jeden produkt jest lepszy od drugiego oraz jak niedużym kosztem zacząć odżywiać się prawidłowo.
  • Podczas zakupów dowiedzą się państwo w jaki sposób właściwie czytać etykiety produktów spożywczych oraz które elementy świadczą o wysokiej, bądź niskiej jakości danego artykułu.
  • Dodatkowo otrzymają Państwo wykaz związków i dodatków do żywności, które są szkodliwe dla organizmu i których należy unikać.

PISANIE ARTYKUŁÓW DO CZASOPISM I GAZET

Opracowuję artykuły na tematy związane z żywieniem w jednostkach chorobowych, żywieniem kobiet ciężarnych i małych dzieci, żywieniem i suplementacją w sporcie itp.

PRZEPROWADZANIE PRELEKCJI I SZKOLEŃ Z ZAKRESU ŻYWIENIA

Przeprowadzam prelekcje i szkolenia z zakresu zdrowego odżywiania, odżywiania w konkretnych jednostkach chorobowych, żywienia sportowców i kobiet ciężarnych oraz małych dzieci itp.

WSPÓŁPRACA Z FIRMAMI CATERINGOWYMI, RESTAURACJAMI, PRZEDSZKOLAMI I PLACÓWKAMI ŻYWIENIA ZBIOROWEGO 

Chętnie podejmę współpracę z placówkami żywienia zbiorowego, restauracjami, przedszkolami, firmami cateringowymi.