Puszysty fit sernik na kruchym spodzie
Składniki:
Spód:
- 50 g mąki owsianej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 żółtka (białka zostawiamy do sernika)
- łyżka erytrolu/ksylitolu
- 70 g oleju kokosowego (rozpuszczamy)
Masa serowa:
- 4 żółtka
- 6 białek
- szklanka erytrolu/ksylitolu
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 kg dobrego, zmielonego twarogu np. President
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady – polewa
- dowolne orzechy lub nasiona – do posypania na wierzch
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód sernika mieszamy i zagniatamy w misce. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy delikatnie na boki i dopasowujemy do formy, aby ciasto wypełniło cały spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
- Białka oddzielamy od żółtek do dwóch osobnych misek. Żółtka ucieramy z erytrolem. Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy jeszcze chwilkę na jednolitą masę.
- W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej, bardzo delikatnie i powoli mieszając łyżką, aż składniki połączą się w jedną całość.
- Przelewamy masę do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C i pieczemy przez ok. 80 minut, aż cała góra się zarumieni. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do przestygnięcia.
- Ciasto możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą gorzką i posypać dowolnymi orzechami lub nasionami np. słonecznika lub dyni.