Puszysty fit sernik na kruchym spodzie

Puszysty fit sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Spód:

  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do sernika)
  • łyżka erytrolu/ksylitolu
  • 70 g oleju kokosowego (rozpuszczamy)

Masa serowa:

  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • szklanka erytrolu/ksylitolu
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 kg dobrego, zmielonego twarogu np. President
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady – polewa
  • dowolne orzechy lub nasiona – do posypania na wierzch

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód sernika mieszamy i zagniatamy w misce. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy delikatnie na boki i dopasowujemy do formy, aby ciasto wypełniło cały spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek do dwóch osobnych misek. Żółtka ucieramy z erytrolem. Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy jeszcze chwilkę na jednolitą masę.
  3. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej, bardzo delikatnie i powoli mieszając łyżką, aż składniki połączą się w jedną całość.
  4. Przelewamy masę do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C i pieczemy przez ok. 80 minut, aż cała góra się zarumieni. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do przestygnięcia.  
  5. Ciasto możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą gorzką i posypać dowolnymi orzechami lub nasionami np. słonecznika lub dyni.

Write a comment