Pieczone gołąbki bez zawijania

Pieczone gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (chudsze wołowe lub drobiowe)
  • 800 g białej kapusty
  • 200 g cebuli (możecie dać mniej u mnie wszyscy cebulę bardzo lubią)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka suchego ryżu parabolicznego lub basmati
  • 1 łyżka soli
  • 1 – 2 pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżka ziół prowansalskich do sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i siekamy drobno. W głębokim garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę.
  2. Kapustę siekamy bardzo drobno i dodajemy ją do cebuli, solimy i dusimy przez 15 minut (można dodać troszkę wody. Kapusta ma całkowicie zmięknąć.
  3. W małym garnku gotujemy 1 szklankę ryżu w 2,2 szklankach wody.
  4. W dużej misce mieszamy przestudzony ryż, cebulę, kapustę i mięso mielone, dodajemy jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy, masa musi być kleista.
  5. Do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego wlewamy passatę, dodajemy puszkę pomidorów i 1 łyżkę ziół prowansalskich.
  6. Z masy formujemy klopsiki/kulki wedle uznania. Układamy je ciasno na blasze/ w naczyniu. Gołąbki powinny być zanurzone w sosie pomidorowym minimum do ½ wysokości. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
  7. Gotowe gołąbki można podawać z gotowanymi ziemniaczkami i koperkiem.

Write a comment