Pieczone gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (chudsze wołowe lub drobiowe)
- 800 g białej kapusty
- 200 g cebuli (możecie dać mniej u mnie wszyscy cebulę bardzo lubią)
- 3 jajka
- 1 szklanka suchego ryżu parabolicznego lub basmati
- 1 łyżka soli
- 1 – 2 pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 litr passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- 1 łyżka ziół prowansalskich do sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i siekamy drobno. W głębokim garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę.
- Kapustę siekamy bardzo drobno i dodajemy ją do cebuli, solimy i dusimy przez 15 minut (można dodać troszkę wody. Kapusta ma całkowicie zmięknąć.
- W małym garnku gotujemy 1 szklankę ryżu w 2,2 szklankach wody.
- W dużej misce mieszamy przestudzony ryż, cebulę, kapustę i mięso mielone, dodajemy jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy, masa musi być kleista.
- Do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego wlewamy passatę, dodajemy puszkę pomidorów i 1 łyżkę ziół prowansalskich.
- Z masy formujemy klopsiki/kulki wedle uznania. Układamy je ciasno na blasze/ w naczyniu. Gołąbki powinny być zanurzone w sosie pomidorowym minimum do ½ wysokości. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
- Gotowe gołąbki można podawać z gotowanymi ziemniaczkami i koperkiem.