Fit burgery
Składniki (1 sztuka):
- 1 razowa bułka lub bułka grahamka
- 100 g filetu z kurczaka lub indyka
- 1/2 małej cebuli
- 1 plaster (20g) sera Mozzarella
- garść sałaty/rukoli/roszponki
- kilka plastrów warzyw wedle uznania: pomidor/papryka/ogórek/kiszony ogórek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Składniki sosu czosnkowego:
- 1/2 opakowania (90g) małego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie koperek
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w podłużne plastry o grubości około 1 cm. Cebulkę kroimy w piórka, następnie podsmażamy na odrobinie oliwy, masła klarowanego lub oleju kokosowego. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy kurczaka, doprawiamy (curry, słodką czerwoną papryką, szczyptą soli i pieprzu) i dusimy pod przykrywką kilka minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy: siekamy czosnek i wraz z przyprawami dodajemy go do jogurtu. Bułkę kroimy na pół, jedną stronę smarujemy przecierem pomidorowym, dodajemy sałatę, następnie kładziemy cebulkę, kurczaka, pokrojone w plastry warzywa oraz mozzarellę. Polewamy sosem czosnkowym i przykładamy drugą część bułki.