Odtłuszczona wersja pączków z piekarnika z okazji tłustego czwartku 🥯😁
Składniki:
-250 g sera twarogowego półtłustego (można zamienić na tłustszy np. Mascarpone)
– 1 szklanka mąki (ja dodałam żytnią typ 2000, można dodać pszenną typ 1850, wtedy pączki będą bardziej puszyste)
-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia-farsz: dowolna konfitura, np. domowe powidła
Przygotowanie:
Do twarogu dodajemy jajko oraz słodzik, następnie miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto zagniatamy dłońmi. Kolejno dzielimy na 6 jednakowych części, do każdej z nich dodajemy odrobinę konfitury i sklejamy formując pączka. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180*C.